Padangų registravimas transporto priemonės licencijoje

Padangų registravimas transporto priemonės licencijoje

Asmenys, norintys naudoti padangas, kurios nenurodytos transporto priemonės licencijoje, nevisuomet privalo jas užregistruoti atskirai.

Informacija, pateikiama transporto priemonės dokumentuose

Transporto priemonės licencija, nuo 2005 m. spalio mėn. vadinama transporto priemonės registracijos pažymėjimo I dalimi, nurodo, kokias padangas galima naudoti šiai konkrečiai transporto priemonei. Straipsniuose 15.1, 15.2 ir 15.3 galima rasti išsamios informacijos apie padangų dydžius, informacija atitinkamai nurodoma kiekvienai ašiai. Pakeitimai, susiję su padangomis, taip pat yra nurodyti 22 straipsnyje. Senesnėse transporto priemonių licencijose pateikiama daugiau padangų dydžių, iš kurių galima rinktis. Jūs vis dar galite naudotis šiais dokumentais. Vis dėlto jei naujuose transporto priemonės registravimo pažymėjimuose nurodytas vienas padangos dydis, tai dar nereiškia, kad leidžiama naudoti tik šį konkretų padangos dydį.

Kaip rasti daugiau padangų, kurias leidžiama naudoti?

Kitus leidžiamus dydžius galima rasti EEB arba EB atitikties pažymėjime, kuris taip pat žinomas kaip CoC. Nuo 2005 m. automobilių gamintojai turėjo perduoti šį sąrašą parduodami naują automobilį. Jame pateikti įvairūs techniniai transporto priemonės duomenys, įskaitant 32 ir 50 straipsnius, kuriuose galima rasti informacijos apie visus patvirtintus padangų dydžius. Jeigu neturite arba pametėte savo atitikties pažymėjimą, jį už tam tikrą mokestį galite gauti iš automobilių gamintojo. Daugelis gamintojų yra pateikę atitinkamas duomenų bazes, kurias galima naršyti internete. Jei padangos nepaminėtos transporto priemonės registracijos pažymėjime, bet jas galima rasti atitikties pažymėjime, jas naudokite nedvejodami. Visuomet su savimi turėkite atitikties pažymėjimo kopiją, kurią esant reikalui galėtumėte pateikti policininkui arba techninės apžiūros tarnybai. Vėliau padangų dydį taip pat galima įtraukti į transporto priemonės registracijos pažymėjimo I dalį, tuomet atitikties sertifikato turėti nereikia. Tačiau toks įtraukimas nėra privalomas.

Individuali ataskaita arba sutikimas

Jei padangos neminimos transporto priemonės registracijos pažymėjime arba atitikties pažymėjime, tuomet ekspertas turi paruošti išvadą dėl padangos tinkamumo važiuoti. Toks „ypatingas faktų pareiškimas“, kaip nurodyta transporto priemonės registracijos pažymėjimo I dalyje, 22 straipsnyje, visuomet yra mokamas. Ekspertas patikrina padangos tinkamumą ir galimybę montuoti ant ratlankio, o tam reikia padangų gamintojo pateikto pažymėjimo. Jei viskas atitinka, tuomet ekspertas išduos ataskaitą, kuri vadinama bendrąja eksploatacijos licencija. Pakeitimas bus įrašytas į transporto priemonės registracijos sertifikato I dalį, 22 straipsnį, kaip ABE šablonas ir taps oficialiu.

Vairavimas naudojant nepatvirtintas padangas

Vairuoti su nepatvirtintomis padangomis draudžiama, tai gali atsipirkti didele bauda. Jei bent viena automobilio dalis yra oficialiai nepatvirtinta – net jei tai tik padanga – visa transporto priemonė tampa nepatvirtinta. Negalite vairuoti be galiojančios licencijos, jei dvejojate – policija tai įrodyss. Tokiomis aplinkybėmis taip pat galite netekti draudimo.

Prenumeruoti mūsų naujienlaiškį

Atsakymas į: {{replyComment.author}}
Visi laukeliai privalomi
Komentaras sėkmingai pateiktas

Grįžti į viršų